Investera och spara på rätt sätt

Ett sparande inför framtiden är för de flesta av oss idag ett måste. Ett vanligt sätt att spara pengar på är att ta en del av sin lön varje månad och

sätta undan den på ett sparkonto.

Det är tyvärr ett ineffektivt sätt att spara pengar i dagens samhälle. Förutom att inflationen äter upp ränta på ditt sparande, så växer inte pengarna nämnvärt på sparkontot.

Det finns bättre sätt att investera dina pengar. Det som många inte tycker om är att det finns risker associerade med att handla i värdepapper. Och det är helt korrekt, det finns mer eller mindre risker med både aktier, fonder och andra värdepapper.

Det finns dock ett antal olika investeringar som du kan göra där riskerna är minimala och avkastningen god. Vilket som är det bästa sättet att investera pengar är en personlig smaksak men ett bra alternativ är indexfonder.

Indexfonder är ofta en bra början

Om du känner att du kan ta en mindre risk för en chans att få en bra avkastning på dina besparingar och faktiskt kunna njuta av dem på äldre dagar är en indexfond ett bra alternativ för dig. De är tekniskt sett fonder där en mäklare köper in ett antal olika aktier i många olika företag.

Fonder ger fördelen att de vanligtvis innehåller väldigt många olika aktier, vilket ger en riskspridning. Varje indexfond följer just ett specifikt index vilket gör att en fondförvaltare inte behöver ta aktiva beslut, utan bara justerar innehaven efter indexet.

Det börsindex som just din indexfond följer kan variera och de finns de som följer index från svenska börser med svenska företag men det finns även många som följer internationella index med en helt annan uppsättning företag.

Du kan välja bland många olika indexfonder där variationerna är stora. Vissa har större eller mindre risker associerade med sig.

Aktier – Högre avkastning, till högre risk

Om du känner att du heller tar större risker för en större avkastning kan rena aktier eller fonder vara ett alternativ för dig.

Förutom riskerna bör du dock vara medveten om att handla med aktier är tidskrävande och för att göra en investering som ger avkastning är det nödvändigt att ständigt köpa och sälja aktier och värdepapper.

Att göra genomföra många köp och försäljningar av aktier ger också upphov till mer kostnader, i form av courtage.

Innan du börjar köpa aktier för dina egna pengar så är ett smart tips att börja med en fiktiv portfölj. Då har du en summa låtsaspengar som du handlar med och bygger upp en portfölj för. Om portföljen går med förlust så har du inte förlorat dina riktiga pengar.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser