Investera smart i aktier och fonder

Fler svenskar borde lägga sparande i fonder och aktier istället för på sparkontot. Ditt sparkonto hjälper inte pengarna att växa, det saknar ränta och bara du kan fylla på det. Med aktier och fonder tillkommer en risk, men den går att minimera genom att göra smarta val och samla kunskap.

Blanda fonder och aktier

Att bara handla med aktier innebär att köpa dem en och en, det tillkommer större risker och mer tid. Som nybörjare är det också svårt att avgöra vilka aktier du ska satsa på. Stora aktier som HM, Lundberg och Investor är stabila med en liten, men jämn, avkastning.

Det bästa för nybörjare är att blanda enstaka aktier med fonder. En fond är en slags aktieportfölj som redan är hopsatt. Den kan innehålla mellan 30-100 olika aktier med skiftande risker. När du har en fond är du inte lika utsatt om 1 eller 10 aktier skulle sjunka i värde. Och när du köper aktier kan du välja ut 1-2 med högre risk för att inte förlora allt om det skulle gå sämre än väntat.

Studera företag

När du väl börjat handla med fonder och aktier kommer du att vilja hitta egna guldkorn och göra egna riskbedömningar. Ett bra sätt är att hålla utkik efter nyheter och rekommendationer i tidningar och affärsforum. Företag som sticker ut och är innovativa kan vara intressanta att hålla ett öga på. När de väl har börsnoterats kan du köpa några aktier och se vart de tar dig, dock med större risk än med stora företag.

I början räcker det att studera ekonomisektionen i kvällstidningen för att hitta intressanta, framtida investeringar. Inom finansvärlden pratas det en del Moank som utmanar storbankerna med lån till privatpersoner. Inom techvärlden kan man granska 33-listan som visar de bästa startups just nu varav flera senare gått vidare till börsnotering och internationella framgångar (exempelvis Spotify). Det är så klart en lång väntetid mellan startups och börsnotering men något som kan löna sig i slutändan. När mindre företag kommer ut på marknaden har du samlat mer kunskap och kapital för att göra ett informerat beslut.

Studera bolagens kvartalsrapporter och investera i företag som tjänar pengar så de har något att dela ut till aktieägarna. Tänk på att inte köpa och sälja för ofta. Aktie- och fondköp handlar om långsiktigt sparande och det gäller att inte få kalla fötter och sälja bara för att en aktie eller fond går back lite grann. Marknaden svänger, ha is i magen men lär känna varningstecken när det är dags att dra sig ur.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser