Lån utan UC – vad är det?

Här i Sverige säger lagen att långivare måste göra en kreditbedömning på potentiella låntagare innan lånet kan beviljas. Ett lån utan UC betyder alltså att långivaren helt enkel använder sig av en annan sorts kreditupplysning än just Upplysningscentralen, när de bedömer en låntagares kreditvärde.

Lån utan UC

UC heter egentligen Upplysningscentralen och är Sveriges största upplysningsföretag. UC säljer sammanställda upplysningar om privatpersoner och bankers kredittrovärdighet. UC är alltså inte samma sak som en kreditvärdering, utan UC är företaget som många långivare vänder sig till för att göra en värdering.

Om du letar efter ett lån utan UC kan du börja med att gå in på LoanScouter.com/se. Här kan du enkelt jämföra olika långivare, helt utan kostnad.

Fördelar med att låna utan kreditupplysning via UC

Många ser fördelarna i att låna pengar utan UC, och dessa fördelar är bland annat:

  • Du kommer inte att få någon anmärkning i ditt kreditregister, och långivare kommer inte heller att kolla på ditt tidigare register hos UC.
  • Olika värderingsföretag har inte möjlighet att dela uppgifter sinsemellan. Det betyder i praktiken att om man ska låna pengar från en storbank i framtiden som använder sig av UC, så kan dom inte se att du tidigare ansökt om flera smslån från mindre långivare som tar hjälp av andra kreditupplysningar.
  • An samma anledning så ökar dina chanser att få ett lån när du ansöker med en annan typ av kreditvärdering om du tidigare gjort många utdrag från UC.

Det finns flera olika kreditagenturer som gör det möjligt för dig att hitta ett prisvärt lån som passar dina behov.

Nackdelar med att låna utan UC

Lån utan UC kan innebära en hel del nackdelar för låntagaren. Lån som använder sig av andra upplysningsföretag för att göra en kreditvärdering är ofta långivare som lånar ut mindre summor med högre räntor, vilket innebär höga månadskostnader. Många långivare som är aktiva online erbjuder just lån utan UC, och den här typen av lån har ofta höga räntor samtidigt som löptiderna är relativt korta. Man måste alltså kunna betala tillbaka lånet snabbt, annars kan det bli dyrt.

Typer av lån

Det finns många olika typer av lån. Om man behöver låna pengar är det viktigt att läsa på om alla olika typer av lån som finns, så man hittar det som passar bäst.

Lån med betalningsanmärkning

Det är absolut inte omöjligt att låna pengar när man har en betalningsanmärkning, men man måste kunna bevisa för långivaren att man har en ordnad ekonomi, en stabil inkomst, och inte har några andra skulder eller ett öppet skuldsaldo (obetalda skulder) hos Kronofogden.

Blancolån

Blancolån är ett osäkrat privatlån, vilket innebär att man inte lånar mot en värdefull egendom. Privatlån är ett vanligt alternativ för till exempel renoveringar och bilköp. Man kan också använda sig utav blancolån för att samla ihop och betala av eller existerande skulder med högre ränta och på så sätt sänka månadskostnaderna. Det går att ansöka om blancolån online. Oftast krävs det att låntagaren är över 18 år, har stabil ekonomi, och det är enklare att få ett blancolån beviljat om man är kund hos banken som man vill låna hos.

Smslån

Smslån är en typ av snabblån som består av relativt små lånebelopp utan säkerhet. Här ansöker man om lånet via sin mobiltelefon genom att man skickar ett sms till långivaren. Konceptet hade sitt genombrott i Sverige 2006, då det blev populärt att ansöka om mindre lån via sin dator och telefon. Rent praktiskt innebär det att man via ett sms skriver in den informationen som långivaren behöver för att bevilja ett lån, det kan till exempel vara ens personnummer, kontonummer, och någon form utav medgivande av lånevillkoren.

Onlinelån är en annan typ av lån som passar in i samma kategori som smslån, där man snabbt kan göra en låneansökan online via sin dator, surfplatta eller mobiltelefon. Vid snabblån får man ofta svar på sin ansökan redan inom några minuter och pengarna kan komma att finnas på kontot redan inom några dagar.

Samla lån

Att samla krediter och lån innebär att man tar ett nytt lån för att täcka upp existerande låneskulder. Många har flera dyra lån, kreditkort och krediter med månadskostnader som kan vara svåra att hålla koll på. Ett sätt att sänka lånekostnaderna är att lösa lån genom att samla dem i ett nytt lån med bra eller bättre villkor. Då har man istället ett enda lån att hålla koll på, och man har möjlighet att få nya räntenivåer och löptider, vilket kan leda till en bättre privatekonomi.

Sammanfattningsvis

För den som vill låna utan en kreditvärdering från UC finns det olika typer av lån att välja mellan, bland annat snabblån så som smslån och onlinelån. För att hitta en trovärdig och erfaren långivare är det klokt att använda sig av en jämförelsetjänst som LoanScouter. Här kan du enkelt hitta det billigaste lånet som passar dina behov bäst.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser