Lär dig investera i aktier och fonder på nätet

Att börja spara i aktier eller fonder kan vara svårt, då det är mycket information och många begrepp att ha koll på. På internet finns dock en uppsjö av bra tips till personer som är intresserade av att få avkastning på sitt sparande.

Börsmarknaden och att spara i aktier eller fonder är något som känns lockande för många. Att investera sina pengar i börsen ger en potential till att pengarna kan växa i rasande fart, men det innebär också en risk. Genom att vara påläst och förberedd är det dock mindre sannolikt att stöta på nybörjarmissarna.

Kostnadsfri aktieskola

Att komma igång med att handla på börsen kan vara svårt och mycket information att sätta sig in i. På internet erbjuds många hemsidor med användbar information som berikar den som är ny på börsen. Aktieskolan.se erbjuder användbar information, svar på frågor och test som kan användas för att förbereda sig för att börja handla i aktier eller fonder. Aktieskolan är helt kostnadsfri och erbjuder användbar och oberoende information som underlättar de första aktieköpen.

Consilium Online AB, ägarna bakom Aktieskolan.se, håller just nu på att starta upp Sparskolan.com för de som vill blir bättre på att spara pengar.

Kom igång med aktier

Det svåraste med att handla med aktier eller fonder är oftast att komma igång. Det är rekommenderat att läsa på om börsen innan pengar investeras i fonder eller aktier. En god idé är därför att läsa på genom exempelvis Aktieskolan, då de erbjuder god grundläggande information som är bra att veta.

Det är också förekommande att många människor väljer att handla aktier eller fonder i en bank som specialiserar sig i börshandel, som exempelvis Avanza eller Nordnet gör. En annan viktig funktion att fundera över är syftet med sparandet. Med ett syfte blir människor mer motiverade till att spara, så kanske ska pengarna gå till ett bostadsköp, en bil, en buffert eller för att bli ekonomiskt fri. Sparas pengar bara för att, så är risken stor att man snyltar på de sparade pengarna. Har man däremot ett syfte är det enklare att låta pengarna vara.

Risker när du investerar pengar

Att spara sina pengar i aktier och fonder medför en risk, vilket är något som oroar många människor. Det är därför många väljer att spara pengar i ett sparkonto hos sin vanliga bank. Men faktum är att många förlorar pengar genom att spara dem på banken, då svenska kronans värdeökning utgör en större procentsats än räntan som spararna får på sina sparpengar. Såklart är det en liten risk att spara pengar hos banken, men avkastningen är ytterst liten.

På grund av att de svenska bankerna erbjuder en minimal ränta som tack för att spararna väljer att spara pengar hos dem, så ser sig människor om för att få avkastning av sitt sparande. Att investera pengar i aktier eller fonder innebär att sannolikheten att pengarna växer är större. Dock innebär sparande i börsen inte att det är en garanti att pengarna kommer att växa.

Generellt brukar man säga att sparande i aktier eller andra värdepapper kräver en sparhorisont på minst tre år. Historiskt sätt så ökar aktier i värde med 8 %, dock finns det år då aktiernas värde har ökat mer och mindre. Att ha en sparhorisont på längre än tre år innebär att något år som är sämre kan vägas upp av andra år då börsen går bättre. Att investera pengar i börsen medför större risker än ett vanligt sparkonto, då börsen är känslig för lågkonjunkturer. Dessutom medför aktieinnehav i företag en risk, då företag kan gå i konkurs eller ha en instabil ekonomi.

Äga flera olika tillgångar

En risk som oroar många människor är att aktiens värde ska rasa och att företaget går i konkurs. Det är därför människor rekommenderas att sprida riskerna. Att sprida riskerna innebär att spara pengarna i olika aktier som är i olika branscher. Exempelvis kan det innebära att en person som avsätter 5 000 kronor i månaden för aktiesparande placerar pengarna i fem olika aktier. Alltså att 1 000 kronor placeras i en aktie inom byggbranschen, livsmedelsbranschen, teknikbranschen, råvarubranschen och klädbranschen.

Genom att dela upp sparandet inom olika branscher och i olika aktier, så sprids riskerna. Inom börsvärlden diskuteras ofta diversifiering, då det innebär att sprida och minimera riskerna i sparandet. Det är en god idé att ha aktier i 12 olika företag som är i olika branscher och marknader, för då är riskerna spridda över flera olika alternativ.

Nybörjare på börsen

Börsvärlden kan lätt vara förvirrande med olika begrepp och information att ha koll på. Att spara pengar i aktier kan därför kännas som ett stort steg som är förvirrande, då riskerna ska spridas och investeringar ska göras i bra bolag.

Som nybörjare är det inte en dum idé att introducera sig för börsen genom fonder. Fonder skulle i förenklad förklaring kunna beskrivas som en samling av aktier och vid köp av fonder får köparen ta del av värdepapperna som fonden innehåller. Alltså innebär sparande i fonder att spararen innehar flera olika värdepappren och att riskerna därmed minimeras.

Som nybörjare på börsen kan fonder därför vara ett alternativ till aktier, alternativt att majoriteten av sparpengarna ligger i fonder. Nybörjare på börsen väljer i hög utsträckning att börja spara i fonder, men för personer som känner sig redo för aktiehandel är aktiemarknaden spännande. Med rätt kunskap kan många förbereda sig för att handla med aktier, men ingen, inte ens börsekonomer, kan förutspå börsmarknaden.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser