Smslån och privatlån – vad är skillnaden?

Smslån och privatlån — vad är skillnaden?

Här reder vi ut begreppet smslån. Vad är det egentligen och finns det några skillnader mellan smslån och privatlån?

SMS-lån är en typ av privatlån som blev populärt i början av 2000-talet, när alla hade skaffat en egen mobiltelefon och enkelt kunde smsa en låneansökan. Idag är smslån i stort sett samma sak som onlinelån och snabblån. Onlinelån är en typ av lån som låter dig göra hela låneansökan digitalt med din e-legitimation, och snabblån är ett samlingsord för mindre privatlån som du kan ansöka om via din dator eller mobiltelefon. Vanligtvis lånas belopp på 500 kr – 50 000 kr med smslån.

En stor skillnad mellan Smslån och andra typer av privatån är att inte alla smslån nödvändigtvis kräver en kreditvärdering från UC innan långivaren godkänner din ansökan. Istället görs en enklare kreditbedömning av din nuvarande inkomst och ekonomiska situation. Långivaren kan sedan erbjuda dig olika lånebelopp och räntor beroende på dina förutsättningar. Återbetalningstiden för smslån och andra snabblån brukar vara under 3 år.

Var kan jag hitta smslån och vad används de till?

Snabblån erbjuds av många finansiella institutioner och banker. Genom att noggrant jämföra smslån har du större chans att hitta det billigaste lånet som passar just dina behov.

Du kan välja ett kortsiktigt privatlån om du drabbas av oförutsedda ekonomiska svårigheter. Kanske behöver bilden lagas eller så har det blivit en vattenläcka i källaren. Eller så har ett tandläkarbesök helt förstört månadsbudgeten. Oavsett anledning kan det vara skönt att veta att långivare ofta betalar ut pengarna snabbt. Tänk på att låna ansvarsfullt och aldrig låna om du inte är säker på att du kan betala tillbaka. Smslån och andra snabblån skiljer sig från traditionella privatlån då de ofta måste betalas tillbaka snabbare och med högre ränta.

Vad kostar ett smslån?

Ränta och avgifter för snabblån begränsas till viss del av lagar och regler. Enligt svensk lag får totalkostnaden för lånet inte överskrida lånebeloppet. Kostnadstaket innebär att om du lånar 10 000 kronor får kreditgivaren inte ta ut mer än 10 000 kronor i ränta och avgifter, alltså sammanlagt 20 000 kronor.

Kostnadstaket inkluderar alla återbetalningar som du har gjort enligt kontraktet plus standardavgifter. Kostnaden för smslån varierar också stort från en långivare till en annan. Lån med höga räntor blir snabbt dyra om du behöver lång tid på dig att betala av lånet. Men om du kan betala snabbt kan du i vissa fall slippa att betala ränta helt och hållet.

Vad är några för- och nackdelar med ett smslån?

Som nämnts kan ett smslån vara ett snabbt och enkelt alternativ för att lösa en svår ekonomisk situation. Jämfört med ett traditionellt privatlån eller ett kreditkort har smslån vissa fördelar. Bland annat har snabblån ofta färre krav på låntagaren. En annan fördel med smslån är att de vanligtvis handläggs snabbt och kan betalas ut redan samma dag. Nackdelen är att snabblån kan vara dyrare än andra typer av privatlån eller krediter, så det är alltid en bra idé att läsa på ordentligt om lånevillkoren och alla kostnader. 

Vilka alternativ finns det till smslån?

Om du inte har några betalningsanmärkningar och har en annars stabil ekonomi kan ett osäkrat privatlån vara ett mer kostnadseffektivt alternativ. Dessa har vanligtvis har lägre avgifter och räntor, även om de inte är kostnadsfria. Alternativt kan ett kreditkort ge dig flexibla återbetalningsvillkor, även om det alltid är en bra idé att jämföra de räntesatser som erbjuds, precis som att det är viktigt att jämföra lån.

Sammanfattningsvis kan ett smslån vara ett dyrt alternativ om du inte kan betala av det i tid. Samtidigt kan ett snabblån hjälpa dig att komma på fötter om du sitter fast med oväntade utgifter. Ett smslån är också ett alternativ för de som har svårare att bli godkända som låntagare hos traditionella banker. Om du planerar att ansöka om ett SMS-lån, jämför lån för att hitta det billigaste och se till att du kan betala tillbaka.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser