Varför har intresset för aktiemarknaden ökat 2022?

Intresset för aktiemarknaden har ökat markant de senaste åren och 2022 är inget undantag. Idag ligger det sammanlagda värdet av svenska privatpersoners aktier på hisnande 1000 miljarder kronor. Över två miljoner svenskar äger aktier idag, vilket är den högsta siffran på över 15 år. Aktier har länge varit ett stort intresse för svenskarna, men vilka faktorer ligger bakom det ökande intresset just i år?

De senaste årens ökade intresse av aktiemarknadens kan kopplas till digitaliseringen av samhället som inneburit en större tillgänglighet av diverse tjänster via lättnavigerade mobilapplikationer. Aktiemarknaden är inte den enda branschen som utnyttjat den tekniska utvecklingen. Svenska spelmarknaden har också sett en utveckling i takt med att tillgängligheten för deras tjänster ökat. Svenska spelutvecklare anses vara bland de bästa världen med marknadsledande företag som NetEnt samt Microgaming. Dessa framgångsrika spelföretag utvecklar bland annat Spelautomater online som ofta är nätcasinos mest populära spel och som kan komma i olika spelformat som enarmade bandit, klassiska slotspel eller moderna slotspel som kallas video slots.

Aktiemarknaden

Förr var uppfattningen att börshandel var både dyrt och krångligt. Digitaliseringen har underlättat vardagliga tjänster och numera är folk konstant uppkopplade via sina smartphones eller surfplattor – något börsföretag och banker har kapitaliserat på med bra mobilapplikationer. Idag finns en rad olika banker som till största del satsar på digital närvaro och som erbjuder en enkel och säker aktiehandel.

Grundprinciperna för aktiemarknaden kan kort beskrivas som en samlingsplats där en utbyteshandel sker mellan två parter där värdepapper är valutan. När en person startar ett företag satsar man normalt sina egna tillgångar i företaget och i takt med att företaget växer behövs mer kapital. Aktiemarknaden medför att andra aktörer satsar pengar i företaget och därmed kan ta del av framtida vinster. För att locka med dessa riskkapitalister utlovas förutom en del av vinsten även inflytande över företaget.

Intresset ökar

Enligt Sveriges värdepapperscentral Euroclear tillkom det under 2021 nästan 230 000 nya unika aktieägare i Sverige. Enligt analytikern Kriser Modin tror han inte trenden kommer mattas inom snart framtid utan i stället kommer fler äga aktier till ett större värde än tidigare. En förklaring till det ökande intresset kring aktier är att olika typer av målgrupper har intresserat sig och köpt aktier än tidigare, som exempelvis kvinnor. Antalet kvinnor som äger aktier har ökat med cirka 10 % sedan början av förra året. En annan faktor som påverkat intresset för aktier är sociala medier. Om det var krångligt förr i tiden att köpa aktier är den tiden definitivt förbi 2022. Banker satsar stort på att lansera sparandet och aktier som något nödvändigt. Idag finns dessutom en rad olika podcast och Youtube-kanaler som enbart fokuserar på aktier för att sprida kunskapen om aktiemarknaden. Även banker som Avanza eller Nordnet marknadsför sina olika banktjänster på sociala medier och har en stark närvaro på olika sociala plattformar. Den största bakomliggande faktorn till att fler köper och intresserar sig av aktier är digitaliseringen. Bankerna har satsat stort på mobiltjänsterna som möjliggör för kunden att köpa aktier varsomhelst och närsomhelst. Genom att ladda ned bankens mobilapplikation kan man ta del av bankens tjänster för aktieplanering och fondsparande, och enbart genom några enkla steg kan du köpa- och sälja aktier oavsett var du befinner dig. En annan bakomliggande orsak är att folk förknippar aktiemarknaden som något positivt och att man är medveten om börsens ofta positiva effekter. Ju fler som köper med aktier ju mer sprids ordet. Förr i tiden var det otänkbart att vanligt folk skulle sitta och diskutera aktier i pausrummet på jobbet eller vid middagsbordet. Detta är ett bevis på att fler målgrupper i samhället har börjat med aktier och att intresset kring aktier har spridit sig till hela svenska folket. Sammanfattningsvis kan man konstatera att tillgänglighet, digitalisering och börsens goda rykte är faktorer som gjort att intresset för aktier har ökat under år 2022.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser