Bör man belåna aktieportföljen?
Sunt förnuft och instinkt har ofta helt rätt, men det finns undantag som är så o-intuitiva att de är svåra att begripa. Vetenskapens värld har bjudit oss på många exempel, så som kvantmekanik, men instinkten säger även att det är dumt att låna pengar till att investera. Stämmer det? Det korta svaret är nej, men ett bättre svar är att det beror på.
Om du värderar ekonomisk trygghet över allt annat så är belåning inte rekommenderat, men om du har koll på din ekonomi och erfarenhet av aktiehandel så är det en fullkomligt legitim strategi som många utnyttjar. Jan Bolmeson från Rika Tillsammans säger så här:
• Ett dåligt lån är ett lån som gör dig fattigare
• Ett bra lån är ett lån som gör dig rikare
Belåning har faktiskt varit en av de främsta metoderna för ekonomisk framgång i många år. Värdeinvesterare, riskkapitalister och köpare på Stockholms bostadsmarknad har alla använt samma metod för att bli rika; högbelånade investeringar i tillgångar med låg volatilitet – det vill säga hur mycket de rör sig i förhållande till marknaden.
Här är fem snabba råd du bör följa om du funderar på att låna till en investering:
1. Låna måttligt
2. Timing är allt
3. Jämför den effektiva räntan
4. Investera stabilt
5. Investera smart
Måttlighet: Du bör naturligtvis aldrig låna mer än du har råd att betala tillbaka. Det säger sig självt, men ta ett annat perspektiv. Se det som ett byte istället för ett lån – vad har du att erbjuda i utbyte mot lånet? Se det som din säkerhet. Det kan exempelvis vara inkomsten från din anställning, dina värdefulla ägodelar eller ditt hem. Ju högre marginal mellan
Timing: Räntor och andra kostnader rör på sig hela tiden. Börsen och ekonomin i största allmänhet påverkar alla möjliga faktorer som i sin tur kan påverka dina lån och investeringar. Följ trenderna och låna när det lönar sig mest – åtminstone med större lån.
Jämför: Oavsett hur börsen står och om tuppen gal så kommer räntorna alltid att skilja sig mellan olika långivare. Det är därför du måste jämföra den effektiva räntan (den totala kostnaden från räntan, plus alla eventuella avgifter och övriga kostnader).
Stabilitet: Du lär få färre svettiga nätter i sängen om du inte lånar pengar till osäkra investeringar. Spara eller tjäna ihop pengar till mer riskfyllda köp och lägg dina belånade pengar på säkrare alternativ.
Smart: Det må vara lockande att ta risken och kasta sig in i investeringsvärlden, men det är betydligt smartare att bygga upp sin säkerhet och erfarenhet innan man fattar större ekonomiska beslut.
Vad gör jag om jag redan är skuldsatt?
Det behöver inte vara något större problem, så länge du lyckas öka marginalen så att intäkterna är högre än avgifterna. Det första steget är att lösa eller samla lån och krediter till en enda skuld. Inte bara innebär det att du betalar färre fakturor och räkningar varje månad, utan även att du betalar lägre ränta och färre avgifter. Om du har en betalningsanmärkning eller saknar säkerheten som krävs för ett vanligt banklån så kan du välja ett privat lån som kan fås utan säkerhet.
Marginal är makt
Det hela handlar om att hantera marginalen mellan intäkter och utgifter. Spelar det egentligen någon roll att du är skuldsatt om pluskolumnen är större än minuskolumnen? Här har vi fyra möjliga scenarion:
1. Du är skuldsatt och använder de lånade pengarna för att investera
2. Du är skuldfri och använder egna pengar för att investera
3. Du är skuldfri, men investerar ingenting
4. Du är skuldsatt och använder egna pengar för att betala av skulden
Vilken situation är bäst? Förutsatt att du sköter allting rätt så är de listade i ordning, från bäst till sämst position. Den fjärde situationen är uppenbarligen sämst, eftersom minuskolumnen är störst och pluskolumnen är liten.
Den tredje är näst sämst trots att det saknas en minuskolumn, eftersom pluskolumnen är lika liten som i den fjärde. Den andra är näst bäst, eftersom pluskolumnen ökar och det saknas en minuskolumn. Den första är dock bäst, så länge pluskolumnen är större än minuskolumnen.
Det är eftersom marginalen är störst där. Scenario 1 och 2 har teoretiskt sett samma kapital, men genom belånade investeringar kan intäkterna överskrida utgifterna. Så länge det är möjligt att få större avkastning på investeringen än räntan på lånet är det rent korkat att inte låna pengar.