Så enkelt är det att investera i aktier

Så här enkelt investerar du i aktier

Att börja med aktiehandel är enkelt, att bli en framgångsrik börshaj är naturligtvis lite knepigare, men med några grundläggande tips är du i alla fall en bra bit på vägen mot en jackpot på börsen.

Att öppna en depå

Det första du måste göra är att öppna en depå, annars finns det ingen möjlighet till jackpot. Det kan du göra i din vanliga bank, absolut enklast är att göra det direkt i din internetbank. Många väljer dock att använda sig av en bank som är specialiserad på just aktiehandel, exempelvis Avanza eller Nordnet. Fördelen med en specialiserad bank är dels att de är just experter på området, men också att de kan erbjuda låga avgifter till dig som kund. Aktier handlar till stor del om att minimera kostnader och få hävstång på de vinster man gör. Varje gång du köper en aktie betalar du en avgift, courtage, det är så bankerna tjänar pengar på aktiehandeln.

När du väl har valt en bank som du känner dig bekväm med är det dags för nästa val. Vilken typ av konto vill du handla dina aktier i? Enkelt uttryckt kan man säga att det finns två olika typer av konton att välja på: investeringssparkonto (ISK) eller en vanlig aktiedepå (aktie- och fondkonto). Generellt sett är ISK det mest gynnsamma om du tror att din avkastning kommer att vara högre än förra årets statslåneränta plus 1 procentenhet. Det är på grund av att skatten på ISK är trettio procent av statslåneräntan (året innan), och i en vanlig aktiedepå betalas trettio procent kapitalvinstskatt för eventuella vinster. Låter det krångligt?

Med ett Investeringssparkonto betalar du en schablonskatt varje år som har varit väldigt gynnsam de senaste åren. Med ett aktiekonto betalar du istället trettio procent varje gång du tar ut en vinst. De flesta småsparare föredrar att använda sig av ISK.

Att välja aktie

Nästa steg är att välja vilka företag du vill investera i, det är den svåraste men också den roligaste delen på vägen mot miljonerna. Ett generellt tips när du ska investera i en aktie är att välja ett företag med en affärsidé som du förstår dig på. Eller som aktiegurun Warren Buffett uttrycker det “köp och behåll aktier i stabila bolag, med ärliga människor där man begriper affärsidén”. Han är en stark förespråkare för långsiktigt ägande och ränta-på-ränta-effekten. Två faktorer som har gjort honom till en av världens rikaste människor. Men det är naturligtvis inte den enda vägen till framgång och rikedom. Har man lite mer bråttom till miljonerna än den gode Buffett, är aktiemarknaden en självklar arena för att plocka hem snabba cash. Har du nerverna för det så kanske daytrader är ett yrke för dig? Daytrader är precis som det låter, någon som köper och säljer aktier dagligen, målet är helt enkelt att köpa när kursen är låg för att sedan sälja på plus.

Vilken tidshorisont har du och vilken risk är du beredd att ta?

Innan du gör din investering är det viktigt att bestämma dig för om du satsar på att spara på kort eller lång sikt. Vilken risknivå vill du lägga dig på? Är det pengar du kommer att behöva använda inom en snar framtid, kanske för ett stundande hus- eller bilköp eller den där drömresan du har planerat. Då vill du förmodligen ta en så låg risk som möjligt.

Det finns olika metoder för att sprida riskerna med ditt sparande, ett av de viktigaste råden är att ha en diversifierad portfölj. Det innebär att du köper flera olika aktier, med andra ord, lägg inte alla ägg i samma korg. Se till att investera i bolag som inte konkurrerar på samma marknad, det duger inte att köpa in dig i tio olika svenska klädbolag för att få en tillräcklig riskspridning, utan välj aktier från olika länder och affärsområden. Självklart kan du ligga tungt i en marknad, exempelvis Sverige, för att du förmodligen kan bolagen här bättre men se till att du inte står och faller med den svenska börsen.

Fyra aktier att läsa mer om

Hennes & Mauritz B (kortnamn HM B)
Småspararfavoriten med en utdelning på 9,75 kr per aktie (2018), för närvarandet den mest ägda aktien på Avanza.

Stanley Black & Decker Inc (kortnamn SWK)
Verktygs tillverkaren är ett av endast tjugoen bolag i världen som har haft utdelning varje år i över hundra år.

Axfood (kortnamn AXFO)
Äger matvarukedjorna Willys och Hemköp. Ett enkelt koncept med en tydlig marknad. 2018 var utdelningen 7 kr per aktie.

Investor (kortnamn INVE B)
Fördelen med ett investmentbolag är att du får många bolag till priset av ett. Med Investor får du bland annat ABB, Ericsson, SEB och Nasdaq.

Som med alla investeringar gäller det att läsa på innan du gör ett köp, gör din hemläxa och gå på magkänslan.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser