Så investerar du i Bitcoin

Så investerar du i Bitcoin

Få saker har varit så omdiskuterade inom finansvärlden det senaste året som Bitcoin. Den digitala valutan har minst sagt rört upp heta känslor. Förespråkarna menar att Bitcoin och andra kryptovalutor, som är helt oberoende av banker och regeringar, är framtiden. Kritikerna hävdar däremot att fenomenet är en galen hype och att bubblan snart kommer att spricka.

Hurvida Bitcoin är här för att stanna eller ej kan bara framtiden utvisa.

En sak är dock säker: valutans utveckling under de senaste åren saknar motstycke. Den 17:e december år 2012 var en Bitcoin värd omkring 88 kr. Exakt fem år senare var värdet uppe i 167 239 kr.

Efter toppnoteringen i mitten av december störtdök valutan, för att sedan börja återhämta sig igen.

Är du intresserad av att börja investera i Bitcoin? Nedan listar de vanligaste typerna av Bitcoin-investeringar. Vilken du bör välja beror främst på din budget, hur stor risk du är villig att ta, samt hur länge du kan låta pengarna vara.

Kom ihåg att handel med Bitcoin eller andra kryptovalutor innebär en hög risk. Var alltid noga med att vara införstådd riskerna innan du investerar.

Köp och sälj direkt av privatpersoner/företag

Ett av de vanligaste sätten att investera i Bitcoin är att köpa valutan via en handelsplattform. En handelsplattform är kort och gott en marknadsplats där köpare och säljare möts. Priset för Bitcoins bestäms här av utbud och efterfrågan, ungefär som traditionell aktiehandel.

Den största fördelen med att handla via en handelsplattform är att du kan jämföra olika säljares priser och hitta den absolut bästa dealen. Utbudet på dessa plattformar brukar även vara stort.

Den främsta nackdelen är att köp via handelsplattformar oftast är mer tids- och kunskapskrävande. Du behöver ha bättre koll och dessutom hitta en säljare som är villig att växla sina Bitcoins mot din valuta.

Exchange-plattformar

Ett alternativ till handelsplattformarna är att köpa Bitcoins via en exchange. En exchange kan jämföras som ett klassiskt valutakontor där du går för att växla pengar. Du växlar alltså in din valuta och får Bitcoins tillbaka. Exchange-företagen har en fast kurs så att du vet hur mycket du betalar och får tillbaka när du köper/säljer Bitcoins.

Fördelen med denna metod är att den är betydligt enklare. Du ser klart och tydligt vad priset för Bitcoin är och när kursen går upp eller ned. Du kan vanligtvis betala med kort, via banköverföring eller med e-plånböcker såsom Paypal och Neteller.

Nackdelen med att handla via Exchange är att du betalar en avgift för servicen (det är så Exchange-företagen tjänar sina pengar). Avgiften är antingen påslagen på valutakursen eller adderad vid varje transaktion.

Övriga sätt att investera i Bitcoin

Även om direktköp från privatpersoner/företag och Exchange-plattformar är de absolut vanligaste sätten att investera i Bitcoin, så finns det även andra alternativ.

För dig som inte känner dig bekväm med något av de ovanstående alternativen kan det vara värt att kika närmare på ett certifikat. Ett Bitcoin-certifikat följer utvecklingen av Bitcoin, vilket betyder att du tjänar pengar när värdet på valutan ökas. Fördelen med denna form av investering är att det är extremt enkelt att göra. Exempelvis erbjuder Avanza, som även har svensk support, Bitcoin-certifikat.

Kom dock ihåg att med ett Bitcoin-certifikat så äger du inte valutan på riktigt, utan du följer bara utvecklingen av den. Värt att nämna är även att kostnaderna vanligtvis är högre. Avanza tar i dagsläget 2,50 % i avgift.

En ytterligare möjlighet för Bitcoin-investeringar är genom så kallade Contracts For Difference (CFD). Detta alternativ är dock relativt avancerat och betydligt mer riskfyllt. Vinsterna kan bli större, men så även förlusterna. Detta alternativ passar mer för daytraders än för dig som vill investera i Bitcoin på längre sikt.

Stockletter : Nedladdning av historiska börskurser